Путин ни плаши с ядреното копче, сее страхове сред европейците, това

...
Путин ни плаши с ядреното копче, сее страхове сред европейците, това
Коментари Харесай

Иван Костов: Путин плаши с ядреното копче, но по-страшна е липсата на единомислие у нас |

" Путин ни плаши с ядреното копче, сее страхове измежду европейците, това е метод на терорист, само че още по-страшна е неналичието на единение в българското общество за войната в Украйна. Питам кой в България не схваща какво е положително и какво е зло, кой е агресор и кой жертва? За мен това е най-тежкият въпрос ", разяснява в " Седмицата на Дарик " някогашният министър председател Иван Костов.

Според него на българското общество би трябвало да се каже цялата истина за това има ли опасност за сигурността му, а не " да се жали неговата путиномания ".

" Президентът Радев споделя, че към момента няма директна военна опасност за България. А към идващия миг може ли да има? Няма директна, а има ли косвена опасност? Какви са тези недомлъвки? Това е огромната тематика. Ние не можем да посрещнем тази рецесия в случай че не сложим тези въпроси. Министърът на защитата ме е позор да го виждам...
Какво ще стане, в случай че Путин завладее Украйна? Ще завладее Молдова, по-късно евентуално ще се огледа на север към балтийските страни, към този момент заплашва Финландия... "

Бившият министър-председател напомни геополитическият избор на страна ни от 1997 година и отговорът на на Европейски Съюз и НАТО. По думите му същият избор е направила и Украйна през 2014 година и по тази причина в този момент против нея се води война.

Костов разяснява и:

" В половината от речта си преди започването на войната, Путин повтори буквално съветската агитация против нас през последния четвърт век. Тя се свежда до следното – " небогати сте, корумпираните сте и ви ръководи олигархия тъй като направихте неправилен избор ". 25 години това бълва съветската пропагандна машина против нас, само че през 2021 бедната на запаси България изпревари богата Русия по БВП на човек в Европа, а тази година разликата ще се усили още по-значително, поради срутва на рублата. Значи изборът в последна сметка е бил верен ", сподели той.

Бившият министър председател проучва и нагласите у нас:

" Според анкета 60% от българското общество има вяра на Путин. Руската хибридна експанзия и рубладжиите в медиите, дотам манипулират българското общество, че даже вицепремиерът, и ръководител на БСП потегли да опровергава, че с наше оръжие е отхвърлен агресора. Питам, за какво България да не помогне с всичко, с което може, на нападнатата Украйна? Питам същото това болшинство дето има вяра на Путин, запитвам Българска социалистическа партия и президента Радев. С какво друго, с изключение на със наказания, може да отговори модерният свят на агресора? Това, че тези хора там демонстрират геройство и се бият би трябвало да ни споделя че изборът ни е верен, само че ние с какво им оказваме помощ? С какво оказват помощ тези политици, които споделят да се върви по пътя на дипломацията и да се водят договаряния? Как се договаря с лъжец?! "  

Адекватен ли е отговорът на Европа? Успява ли да отстои на натиска на Путин?

" Е, по какъв начин да отстои? Шрьодер е в " Газпром ", австрийският канцлер е в " Лукойл ". На мен най-странно ми е държанието на Борис Джонсън. Ами там е най-голямото " пристанище " на съветски олигарси и пари и той, който може да вземе ограничения против целия съветски хайлайф, единствено подвига звук. Този някогашен публицист ще разбере ли, че би трябвало да работи най-сетне? Той може да нанесе най-тежкият удар върху обкръжението на Путин, върху цялата съветска олигархия всички са там на кей. "

За демонстрациите против войната

" Къде са най-големите демонстрации против войната – в Русия, Москва, Санкт Петербург. Там са хората, които са срещу. Къде е европейското публично мнение? Елитът е в " Газпром ", в " Лукойл ". Къде са европейците, моите съграждани? Защо са уплашени страхливи, от какво се опасяват, че ще натисне бутона или че ще им бръкне в джоба? Така или другояче той им бръкна в джоба още преди Нова година. Те не смеят да кажат, че той е вдигнал цените на природния газ и нас течните горива. Три месеца мълчат, измислят си други аргументи и се озъртат гузно. Голямо отчаяние. "

За глобите против Русия

Санкциите не са широкомащабни, включително и от Англия, и от Съединени американски щати. Западът не прави това, което се чака от него. Не сме на равнището, което чакаха украинците, тъй като те имаха някакъв блян за демокрациите към които се стремят. Сега виждат, че не е това, което са си представяли. Дават ли си сметка европейските политици какво вършат с това държание? Не виждам у никой смелост, и моят блян рухва сега и моите показа за европейска взаимност ", показа някогашният министър председател.

За денацификацията

" Какво значи денацификация? Идват на следващия ден възхитените от Путин и споделят " господин Костов вие сте нацист и ще ви отстраним ". Кой е Путин, че да съди хората поради мирогледа им, да ги назовава нацисти? "

Свобода или съвест

" Аз не съм либерал и ще заместя думата " независимост " с нещо друго. Съвестта е това осезание, през което възприемаме останалите сетива. Съвест и разсъдък би трябвало да са на пиедестала не свободата, това би трябвало да е над живота, тъй като без него целият живот няма смисъл.

За паметника на Съветската войска и Трети март

" Разбира се, че в този момент е моментът тези монументи, свидетелства за окупацията ни от Съветската войска, да отидат в Музея на социалистическото изкуство, това ще бъде значим знак към руснаците. Да разбере Путин, че е пресякъл линии, които не трябва да пресича, и оттук насетне няма да има учредения да се гордее с каквото и да било. Обявяването на Независима българска екзархия, Съединението, Независимостта - това са огромните дати в историята ни, а не ден, който ни припомня че сме били пешка в шахматната партия на огромните сили. "

Има ли риск за консолидация на съветските последователи у нас?

" Не знам, в случай че са такива, дето породената от Путин инфлация ги кара да го заобичат още повече, ще кажа, че всички са обладани от Стокхолмски синдром. "

Оценка за българката реакция на нашествието

" Разбрах, че сме имали 8 проекта. Не ни трябват 8, задоволително е да имаме проект А и проект Б. Хаби се скъпо време. 
Да се отсеят вътрешно-политическите въпроси, да се подсигурява единение.  Всички ограничения би трябвало да се вземат с огромен народен консенсус, с цел да можем да излезем от това. Трябва да знаем по какъв начин ще посрещнем бежанците, това са хора, които са ни доста близки. Виждам " лястовички ", че това е допустимо. На държавното управление му позволиха да направи избрани неща, в този момент би трябвало да се извърши предварителната подготовка. "

Според Иван Костов доста по-голям въпрос е дали Европа ще отрезвее от това, което се случва, дали ще стартира стратегическо преориентиране в снабдяването с енергоресурси, които да я създадат самостоятелна от Русия; дали ще ограничи напълно икономическите си и финансови връзки; дали ще изтегли своите компании от Русия.

Какво ще направи Европа в идващите 4-5 години, зависи от това какво ще се случи в този момент. Защото вреди във Англия и САЩ няма да има, заключи някогашният министър-председател.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР